I fokus

Mellansverige kraftsamlar kring vätgas

Efter ett initiativ av Mellansvenska Handelskammaren går industri, transportsektor, akademi och offentlig sektor i Mellansverige nu samman i initiativet Mid Sweden Hydrogen Valley och tar ledningen i utvecklingen av ett integrerat vätgassamhälle. 

Världen behöver ställa om för att snabbt sänka koldioxidutsläppen. Grön vätgas och elektrifiering är viktiga pusselbitar i denna omställning. Mellansverige visar nu vägen genom kraftfull samverkan. Här ska vätgas skapa fossilfri industriproduktion, gröna transporter och stabil, regional energisystem. 

– Mid Sweden Hydrogen Valley kommer att ge förutsättningar för hållbar tillväxt med fler och nya arbetstillfällen, investeringar, etableringar och spetsforskning i våra regioner. Det skapar välmående och ger framtidstro säger Eva Lindberg, Regionstyrelsens ordförande, Region Gävleborg. 

– Den här satsningen stärker både vår regions hållbara varumärke och konkurrenskraft vilket är värdefullt för alla våra företag, säger Antti Vainio, näringspolitisk chef på Mellansvenska Handelskammaren.

Förutsättningarna finns redan

Mellansverige är en stålintensiv region med lång erfarenhet av vätgas, både för transporter och industriell användning. Här finns även Högskolan i Gävle som driver vätgasfrågan i forskningsvärlden, Gävle Hamn som utvecklar vätgaslösningar som en del av sitt arbete med att skapa ett energioptimerat hamnkluster och Inlandsbanan som både elektrificerar transportsystemet och planerar för storskalig distribution av vätgas. 

Värmning av stål med syrgas och vätgas från elektrolys i anslutning till Ovakos anläggning i Hofors blir ett viktigt första initiativ inom ramen för Mid Sweden Hydrogen Valley.  

– Infrastrukturen finns på plats, kompetensen och viljan finns. Allt är klart för att ställa om, säger Göran Nyström, Teknologichef för Ovako-koncernen. 

Bakom Mid Sweden Hydrogen Valley står redan idag följande organisationer:  

Ovako
AB Sandvik Materials Technology
Outokumpu 
Gävle Hamn 
AB Volvo 
Mellansvenska Handelskammaren 
Region Gävleborg 
Region Dalarna 
Länsstyrelsen Gävleborg 
Länsstyrelsen Dalarna  
Vätgas Sverige 
Högskolan i Gävle 
Inlandsbanan 
Linde Gas 
Vattenfall 
Statkraft Hydrogen Sweden AB
NITIU
Svea Vind Offshore
Hitachi ABB Power Grids