Den sjunde november bjöd Mellansvenska Handelskammaren in till ett digitalt seminarium för att följa upp den energirapport som vi presenterade för ett år sedan och som visade att företagen står redo att investera 37 miljarder och skapa upp till 1 200 nya jobb, men det hänger på att vi får tillgång till den el och effekt som krävs.
Det var rekordmånga som anslöt sig till seminariet, så pass många att vi hade fyllt ett hotell om seminariet hade hållits i fysisk form. Ett kvitto på det stora intresse och frustration som fortfarande finns kring energiförsörjningsfrågan.
Hur har det då gått? Alleima och Holmen var två av de företag som deltog i energirapporten och ser också fortsatt stora utmaningar och förluster, om effekten som behövs inte kommer på plats inom en relativt kort tid.
- Holmen har en stark investeringsvilja och ett stort behov av mer effekt, men vi ser inte att Sveriges energisystem stödjer det. Det är frustrerande att se att vi
fortfarande sitter fast i ett nolläge där vi inte rör oss framåt medan andra
delar i världen går om oss, sa Johan Granås, hållbarhetschef Holmen. - Det som är frustrerande är att debatten är polariserad och blir en kamp mellan energislag, under tiden tappar vi tempo i utvecklingen. För oss är det enda viktiga att det är fossilfritt, sa Håkan Sundström, chef för hållbarhet- och bolagsstyrning på Alleima.
Vår rapport visar också att det behöver gå snabbt att tillhandahålla fossilfri energi, på seminariet deltog bland andra Mattias Wärn, medgrundare till Svea Vind Offshore som är producenter av havsbaserad vindkraft.
- Det finns många förutfattade meningar om vindkraft. El är el och vi behöver el från olika källor, Havsbaserad vindkraft kan vara på plats om 5 år, kärnkraft om 15 år, sa Mattias Wärn.
Energiförsörjningen är ingen isolerad fråga som företagen kan lösa själva, det krävs politisk kraft och på seminariet deltog politiker från både kommunal och nationell nivå:
- Vi måste sluta säga nej. Nationella politiker behöver visa ledarskap med handlingskraft. Vi skulle behöva politisk enighet. Vi har politiker som gått till val på att säga nej till vindkraft. När näringslivet kliver fram och säger att ni kan inte ta arbetstillfällena för givet om vi inte får rätt förutsättningar kan vi som förtroendevalda inte säga nej till allting, sa Åsa Wiklund Lång, kommunstyrelsens ordförande i Gävle kommun (S).
- Kärnkraften är viktigast för den är planerbar. För vindkraft så jobbar vi med tillståndsprocesser, sa Lili André, näringsutskottet (KD).
- Hela omställningen har bromsats in och det är väldigt allvarligt. Vi skulle behöva en bredare överenskommelse, sa Fredrik Olovsson, näringsutskottet (S).
Paneldeltagare:
- Niklas Lundaahl, VD, Dalavind
- Håkan Sundström, chef hållbarhet och bolagsstyrning, Alleima
- Johan Granås, Hållbarhetschef, Holmen
- Mattias Wärn, grundare, Svea Vind Offshore
- Fredrik Olovsson, riksdagsledamot (S)
- Lili André, riksdagsledamot (KD)
- Åsa Wiklund Lång, kommunalråd Gävle kommun (S)
- Mikel Östling, kommunalråd Malung-Sälen (M)