I fokus

Företagen samlades kring frågan om framtidens stora utmaning

På initiativ av Mellansvenska Handelskammaren samlades den 16 juni över 100 representanter från Dalarna och Gävleborgs ledande företag för att tillsammans äga en av framtidens viktigaste frågor, kompetensförsörjningen. Fler yrkesutbildade, starkare arbetsgivarvarumärken och mer mångfald och inkludering är de tre ämnena som kommer att diskuteras.

En historisk kompetensutmaning står inför dörren för industrin och övriga näringslivet i Gävleborg och Dalarna. I Dalarna ska som exempel 2000 medarbetare rekryteras inom två år utöver de pensionsavgångar som beräknas till cirka 1000 personer för motsvarande tvåårsperiod. I Gävleborg kommer industrin sakna 1800 personer med industriteknisk utbildning.  Det är ett styrkebesked för regionens näringsliv att rekryteringsbehovet är så stor – samtidigt riskerar kompetensbristen bli ett hinder för fortsatt tillväxt.

Mellansvenska Handelskammaren samlade den 16 juni drygt 100 personer från  regionens viktigaste företag till ett samtal om vad som behövs för att förbättra kompetensförsörjningen. På scen deltog bland andra Stora Enso, Northvolt, Skistar, Holmen Iggesund, Monitor ERP och Sandvik.

– Det finns ett starkt engagemang hos våra medlemsföretag att vara en del av lösningen. Vi är stolta över företag som vill se på vad de kan göra själva eller tillsammans med oss, men samtidigt är utmaningen så stor att vi inte kan lösa detta själva. Det krävs ett ännu starkare samarbete mellan kommunerna, akademin och näringslivet, säger Stina Snitt, VD på Mellansvenska Handelskammaren

Mediaartiklar från dagen:

Tusentals jobb väntar i Dalarna – ”Det finns ett jättebehov framöver” – Dala-Demokraten (dalademokraten.se)

Jobben finns – men inte personalen – P4 Gävleborg | Sveriges Radio

SSAB-chefens oro: Bristen på rätt personal vårt största hot – P4 Dalarna | Sveriges Radio

Företagare träffas i Falun – vill lösa kompetensförsörjningen | SVT Nyheter

Tre rekryteringstips till företagare | SVT Nyheter