I fokus

Tjugo företag samlades för ett fossilfritt Sverige

Tillsammans med Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige samlade Mellansvenska Handelskammaren ett tjugotal medlemsföretag för att diskutera hur man tillsammans kan påskynda omställningen och samtidigt stärka konkurrenskraften.

Syftet med samtalet var att titta på hur man tillsammans kan stärka konkurrenskraften i Dalarna och Gävleborg. Colabitoil (Magnus Nyfjäll, bilden), Skistar och Ovako berättade om hur de arbetar med att bli fossilfria.

Målet är att bygga en stark industri och skapa fler jobb och exportmöjligheter genom att bli fossilfria.

– Svante Axelsson är en person som verkligen har regeringens öra i de här frågorna och Fossilfritt Sverige är ett initiativ som handlar just om att politiken och näringslivet ska samverka, säger Stina Snitt, VD för Mellansvenska Handelskammaren.

– Vi känner vinden när vi lyssnar på företagen. Nu gäller det att pumpa på rätt plats, säger Svante Axelsson.

– Vi inom industrin måste ställa om för att vara relevanta, det handlar om självbevarelsedrift, säger Håkan Sundström, hållbarhetschef på Sandvik Materials Technology.

Deltog i mötet gjorde bland annat Sandvik Materials Technology, Cibes Lift, Outokumpu, Maserfrakt, Dala Frakt, SSAB, Huddig, Rottneros, Moramast och Gävle Energi.

Läs mer om Mellansvenska Handelskammarens opinionsarbete här.

Ett stort tack till Sven Engwalls Donationsfond för finansiering av seminariet.