I fokus

”Vi måste förstå att det är många som påverkas”

När Stora Enso lägger ner sitt pappersbruk i Kvarnsveden är det många som påverkas. Det ändrar dock inte industrins betydelse eller det faktum att Dalarna är en stark industriregion. Mellansvenska Handelskammaren har en dialog med de största industrier där det finns en stor vilja att hjälpa till.

-Nu är det viktigt att de stora arbetsgivarna i regionen sluter upp och tittar på hur vi tillsammans kan ta tillvara på den kompetens och erfarenhet som kommer att bli tillgänglig. Från Handelskammarens sida så har vi en dialog med våra största industrier och ser att det finns en stor vilja att hjälpa till, säger Stina Snitt vd på Mellansvenska Handelskammaren.

När en stor industri lägger ner är det många som påverkas, inte bara de som jobbar på själva bruket utan också allt från lastbilschaufförer som kör gods till de som städar på bruket. För varje arbetstillfälle inom industrin skapas två till arbetstillfällen runtomkring.

-Det här ändrar dock inte industrins betydelse eller det faktum att Dalarna är en stark industriregion. Det här handlar om att efterfrågan på tidningspapper har gått ner under en lång tid. Vi är övertygade om att regionen har goda förutsättningar att locka till nya stora industrietableringar tack vare all kompetens, tillgång till en robust energiförsörjning, och ett starkt regionalt engagemang för industrin, säger Antti Vainio, vice VD och näringspolitisk talesperson på Mellansvenska Handelskammaren.

Läs mer om Mellansvenska Handelskammaren här.