Internationell handel

Öppenhet och fri rörlighet

Fri och rättvis internationell handel är en förutsättning för vår starka exportindustri.

Vi agerar för fri rörlighet av människor och varor och är oroade över vissa protektionistiska utvecklingar i vår omvärld som till exempel Brexit. För näringslivet i vår region är det avgörande att vi håller oss öppna mot omvärlden och motverkar gränshinder. 

Stina Snitt

Ansvarig internationell handel
Telefon: +46(0) 70-959 75 68

Mellansvenska Handelskammaren vill tillsammans med medlemsföretagen:

Stärka förståelsen för vår regions betydelse i exportfrågor

Gävleborg och Dalarna har en strategiskt viktig position för svensk export, med starka kopplingar till både den nationella och internationella ekonomin. Det vill vi sätta ljuset på eftersom det ger oss ekonomisk styrka, global konkurrenskraft, teknologisk utveckling och hållbarhet, som alla är avgörande för både den regionala och nationella utvecklingen.

Främja en hållbar export för våra medlemsföretag

Vår region har ett rikt industriellt arv och naturresurser. Tillverknings och verkstadsindustrin är starka aktörer liksom gruvindustrin och skogsnäringen. Vi vill driva frågor som ökar förutsättningarna för företag i vår region att bedriva en hållbar exporterande handel. 

Vara ett bra stöd i frågor gällande handelsdokument

Olika länder ställer olika krav och kraven ändras kontinuerligt. Det kan vara utmanande att hålla sig informerad och att anpassa sina strategier efter de senaste förändringarna i internationell handel. Vi vill erbjuda expertis och utbildningar som stärker och underlättar i arbetet för våra medlemmar.

Det här har vi gjort

Ett urval av aktiviteter:

    1. Exportnätverket

      Vi genomför fyra träffar per år med vårt nätverk. Under 2024 har vi fokuserat på vad som händer inom internationell handel på global nivå och hur framtiden ser ut på kort och lång sikt.
      Läs mer

    2. Exportutbildningar

      Incoterms och Trade Talks är några av våra återkommande utbildningar inom internationell handel.
      Läs mer

    3. Exportrapporten

      Jämför inte päron och äpplen, då blir resultatet lite skevt. Ungefär så tänkte vi när vi tog fram Exportrapporten och djupdök i vad de faktiska siffrorna egentligen säger som exporten i Gävleborg och Dalarna. 
      Läs mer här 

  1.  

Relaterat material: